Update 29/07
Vandaag kwam ook de officiële communicatie vanuit Voetbal Vlaanderen tot bij ons:
Update 28/07
De kogel lijkt dan toch door de kerk. Na heen en weer gepalaver tussen verschillende ministers, Sport Vlaanderen, experten enz... worden wedstrijden vanaf U18 tot eerste ploegen en veteranen verboden tot minstens 25 augustus 2020.
Tot die tijd is het enkel toegelaten om, mits in acht neming van de nodige maatregelen uiteraard, trainingen te organiseren voor deze ploegen.
Jeugdwedstrijden mogen voorlopig wel doorgaan, met uitzondering van tornooien EN zonder publiek (enkel ouders van spelers zijn toegelaten - en dit maximaal één per speler!).
"Minister van Sport Weyts gaf het advies om te spelen zonder publiek. Dat zien wij niet zitten en daarom hebben we beslist om een stap verder te gaan. Aangezien er ook niet overal evenveel mag hebben we een uniforme beslissing genomen voor heel Vlaanderen." Marc Van Craen, voorzitter Voetbal Vlaanderen
"Voetbal Vlaanderen heeft beslist dat alle regionale wedstrijden in het veldvoetbal, minivoetbal en futsal niet mogen doorgaan tot en met 25 augustus. In de provincie Antwerpen mag ook niet getraind worden.
Het verbod van Voetbal Vlaanderen is niet alleen van toepassing op wedstrijden bij volwassen, ook U19- en U21-wedstrijden mogen niet gespeeld worden in Vlaanderen.
Dat wil dus zeggen dat heel wat bekerwedstrijden, die normaal gezien al komend weekend zouden gespeeld worden, niet kunnen doorgaan. Voor alle duidelijkheid: het gaat om wedstrijden in het amateurvoetbal en niet in de Jupiler Pro League en 1B.
Jeugdploegen mogen wel nog vriendschappelijke wedstrijden spelen tot en met de U17. Enkel de ouders van de spelers zijn toegelaten als toeschouwers. Toernooien zijn wel verboden.
Door deze maatregelen is uitstel van de competities voor heel Vlaanderen waarschijnlijk."
Bron: sporza.be
Update 27/07
Net zoals de hele sportsector zijn de aangekondigde maatregelen ook voor onze club nogal tegenstrijdig.
Voor de provincie Antwerpen werd ondertussen duidelijk dat voetbal (net zoals alle ploeg- en contactsporten) voorlopig VERBODEN is.
Zolang er geen algemene en duidelijke regelgeving gecommuniceerd wordt, gaan wij er – net zoals Voetbal Vlaanderen – van uit dat de wedstrijden in Vlaams-Brabant voorlopig nog wel kunnen doorgaan zoals gepland, mits handhaving van de voorzorgsmaatregelen die gelden voor horeca (kantine) en evenementen (supporters/kantine).
Maatregelen sportcomplex
Dit wil zeggen dat de gekende maatregelen TE ALLEN TIJDE en STRICT nageleefd dienen te worden, vanaf het betreden van de site tot het verlaten van de parking. Deze maatregelen bevatten onder andere (niet exhaustief):
- Mondmasker verplicht op het hele sportcomplex, met als enige uitzondering het ZITTEND (aan een tafel, op een stoel) consumeren.
- Consumeren gebeurt verplicht al zittend AAN EEN TAFEL en met maximaal 10 personen per gezelschap.
- Handen regelmatig ontsmetten (minstens bij binnenkomen, na hoesten of niezen...)
- Per gezelschap laat 1 iemand zijn contactgegevens na bij het betreden van de kantine. Deze gegevens worden 14 dagen bewaard en daarna vernietigd
- Er worden geen tafels of stoelen verzet zonder toestemming van iemand van de club. Stoelen zijn geteld en geplaatst volgens de maximale bezetting en afstand.
- ...
We hopen dat deze maatregelen ondertussen voldoende ingeburgerd zijn en dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt zodat alles zo vlot mogelijk kan verlopen.
We volgen de ontwikkelingen en regelgeving uiteraard op de voet. Indien de regering, provincie, gemeente en/of Voetbal Vlaanderen een nieuwe beslissing neemt, brengen we jullie hiervan zo snel mogelijk op de hoogte en passen we deze uiteraard ook toe op de club.
Update 26/07
Verschillende beslissingsnemers van het Vlaamse sportveld hebben zich verenigd en volgen de coronasituatie kort op. De minister en de andere leden kwamen tot 2 belangrijke aanbevelingen voor voetbalclubs op ons niveau, die vanaf morgen ingaan:
- Ten eerste mogen alle sportactiviteiten vanaf morgen/maandag alleen plaatsvinden achter gesloten deuren, zonder publiek en zowel voor profs als amateurs (en dus ook voor KCVV Elewijt).
- Er werd een draaiboek "code Oranje" uitgewerkt, dat op elk moment in werking gesteld kan worden. Dit scenario omvat o.a. de stopzetting van alle sportactiviteiten indoor en outdoor met fysiek contact, afstandsregels tussen sporters onderling en tussen sporters en begeleiders (minimaal 1,5 meter) behalve voor kinderen tot en met 12 jaar, geen competitiesport waar fysiek contact niet vermeden kan worden enz.
Weyts: "Alle sportwedstrijden moeten zonder publiek, bij code oranje kunnen we contactsporten verbieden"
De klankbordgroep zit wekelijks samen om de vinger aan de pols te houden en desgevallend snel te schakelen en extra maatregelen te nemen.